Nybildning av fastighet – sammanläggning


Den som äger en eller flera fastigheter kan genom sammanläggning slå ihop dessa och bilda en ny fastighet. Sammanläggning kan kombineras med avstyckning eller klyvning, vilket innebär att även klyvningslotter och avstyckningslotter kan ingå i en sammanläggning. Det är fastighetsägaren som ansöker om sammanläggningen hos Lantmäteriet. Vid en sammanläggning får den nya fastigheten en helt ny fastighetsbeteckning samtidigt som de tidigare fastigheterna utplånas.

Villkor för sammanläggning

För att sammanlägga flera fastigheter till en måste flera villkor vara uppfyllda, däribland att ägaren har lagfart på fastigheten, alternativt att sådan är sökt men har förklarats vilande, samt att något hinder för att godkänna ansökan inte föreligger. Dessutom måste fastigheter som skall sammanläggas tillhöra samma ägare och således kan fastigheter som ägs av olika personer inte sammanläggas. Även fastigheter som ägs av flera personer, s.k. samägande, kan sammanläggas till en. En förutsättning för att så skall ske är att samtliga delägare har lika stor andel i varje fastighet, d.v.s. äganderätten måste vara fördelad på samma sätt i alla fastigheter som ingår i sammanläggningen.

Exempel;
Två personer äger vardera hälften av en fastighet och 1/3 respektive 2/3 av en annan fastighet. Dessa två fastigheter kan då inte sammanslås till en ny – eftersom de båda ägarna inte äger lika stora delar i respektive ursprungsfastigheter.

Undantag när sammanläggning inte får ske

Det finns några undantag när sammanläggning av fastighet varav de viktigaste är följande;

• En fastighet som ägs av någon som är gift, och som utgör giftorättsgods, får inte sammanläggas med en fastighet som är samma makes enskilda egendom, om inte någon av fastigheternas egenskaper först ändras genom äktenskapsförord. Det gäller dock inte för de äktenskap som ingicks innan 1988, och som således gäller under den äldre äktenskapslagstiftningen.

Undantaget innebär att två fastigheter som ägs av samma person inte kan sammanläggas om den ena fastigheten är enskild egendom och den andra fastigheten är giftorättsgods. För att få sammanläggas måste de innehas med samma rätt. Det finns däremot möjlighet för två makar att sammanlägga två fastigheter när båda utgör vardera makens enskilda egendom. För att så skall kunna ske måste ett skriftligt avtal ingås där det tydligt framgår vardera makens andel i den nybildade fastigheten, och om andelen skall utgöra den makens giftorättsgods eller enskilda egendom.

• När fastigheten har erhållits i gåva med villkor om rätt för givaren att återta fastigheten – om inte givaren medgivit sammanläggning.
• Fastighet till föremål för lösningsrätt enligt äldre lagstiftning om återköpsrätt får inte sammanläggas
• När någon av fastigheterna, som är föremål för sammanläggningen, är belånade och det finns inteckningar i fastigheterna gäller särskilda regler för de som innehar inteckningarna.

Viktigt att notera är att när fastigheter sammanläggs upphör ursprungsfastigheterna att gälla. Det innebär att alla skyldigheter och rättigheter överförs till den nya fastigheten vilket resulterar i att servitut mellan de fastigheter som deltar i sammanläggningen upphör att gälla.

Bläddra bland juridiska artiklar